ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΗ
Πώς Ξεκινήσαμε
Πώς Προχωρήσαμε
Τι καταφέραμε έως σήμερα
12,5 τόνοι
βιοαποβλήτων αποκομίζονται ημερησίως. Ο όγκος βιο-αποβλήτων που αποκομίζεται από όλα αυτά τα σημεία είναι περίπου 12,5 τόνοι ημερησίως. Αμέσως μετά την αποκομιδή των βιο-αποβλήτων, τα απορριμματοφόρα του Δήμου πλένουν και απολυμαίνουν τους καφέ κάδους καθημερινά, ενώ και τα ίδια πλένονται και απολυμαίνονται εσωτερικά και εξωτερικά μετά την λήξη της βάρδιας.
Μέσα από τη συστηματική ενημέρωση των επιχειρήσεων και οργανισμών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των καφέ κάδων, οι ανεπιθύμητες προσμίξεις έχουν πλέον μειωθεί στο ελάχιστο.

Επιχειρήσεις Καθαριότητας
Έως το Μάιο του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 508 μεγάλες επιχειρήσεις καθαριότητας και αποκατάστασης σε πλατείες, πεζόδρομους και κοινόχρηστους χώρους στις 129 γειτονιές της Αθήνας. Οι επιχειρήσεις αποτελούν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την καθαριότητα, την αποκατάσταση και την αναβάθμιση των δημοσίων χώρων, παραδίδοντας τους καθαρούς και περιποιημένους στους πολίτες και επισκέπτες της πόλης.
Τo προηγούμενο διάστημα προμηθευτήκαμε 6.000 καινούργια επιδαπέδια μεταλλικά και πλαστικά απορριμματοδοχεία και μεταλλικά επιστήλια, που τοποθετούνται στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας.
Τα πρώτα 695 πλαστικά επιδαπέδια απορριμματοδοχεία έχουν ήδη τοποθετηθείσε πλατείες, πάρκα και δρόμους της Αθήνας. 925 μεταλλικά επιδαπέδια απορριμματοδοχεία των 100lt και 1.250 των 70lt έχουν τοποθετηθεί σε πλατείες, πάρκα και δρόμους της πόλης. 227 διπλά μεταλλικά επιστύλια απορριμματοδοχεία έχουν τοποθετηθεί σε πλατείες, πάρκα, δρόμους και Νοσοκομεία της πόλης.
2.903 μονά μεταλλικά επιστήλια απορριμματοδοχεία έχουν ήδη τοποθετηθεί σε πλατείες, πάρκα, δρόμους και νοσοκομεία της Αθήνας. Προμηθευτήκαμε επιπλέον 1000 μεταλλικά επιδαπέδια καλαθάκια των 100 lt, 2000 μεταλλικά καλαθάκια των 70 lt, 2000 μονά επιστύλια μεταλλικά καλαθάκια των 35 lt.
Καθημερινά απομακρύνονται ογκώδη αντικείμενα από 1.300 συνολικά σημεία στα 7 Δημοτικές Κοινότητες. Συγκεκριμένα, έως τον Μάιο του 2023 έχουμε αποκομίσει 1.872.000 σημεία με ογκώδη αντικείμενα. Πραγματοποιούνται 17.000 δρομολόγια ετησίως για την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων, μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει 80.750 δρομολόγια.
Η συνολική ποσότητα που αποκομίζουμε ετησίως ανέρχεται στους 34.000 τόνους και αποτελεί το 10% των συνολικών αποβλήτων που διαχειρίζεται ο Δήμος Αθηναίων.
Τα ογκώδη αντικείμενα είναι τα Καθημερινά απομακρύνονται ογκώδη παρακάτω:
- Στρώματα όλων των ειδών (μονά, διπλά)
- Μπάζα από οικοδομικές εργασίες και εκσκαφές (είδη υγιεινής, σκυρόδεμα, υλικά κατασκευών)
- Έπιπλα- ξυλεία (ντουλάπες, πόρτες, καρέκλες, τραπέζια, κρεβάτια)
Έχουν πραγματοποιηθεί 59 επιχειρήσεις καθαρισμού επιφανειών από graffiti και tags.
Η συνολική επιφάνεια που έχει καθαριστεί από graffiti είναι 52.000 τ.μ.
Παράλληλα, αναδιαμορφώνεται ο Κανονισμός Καθαριότητας, προβλέποντας ειδικά πρόστιμα για βανδαλισμούς και γκράφιτι σε δημόσιους χώρους, που φτάνουν έως τις 4.000 – 8.000 ευρώ για τους παραβάτες.

Ανακυκλώνουμε
στην Αθήνα
Τα προηγούμενα τρία χρόνια υπήρξαν πιο εντατικές και συστηματικές ενέργειες με στόχο να ενισχυθεί το ποσοστό ανακύκλωσης στο ∆ήμο Αθηναίων, και η πόλη να μεταβεί σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στο επίκεντρο.
Βασικό εργαλεία για την επίτευξη των παραπάνω ήταν το νέο Τοπικό Σχέδιο ∆ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του ∆ήμου Αθηναίων, που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2021, ενσωματώνοντας τις προβλέψεις του εθνικού και ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, καθώς και τις τεχνικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων.
Επιταχύναμε την υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας, πυκνώνοντας το δίκτυο των μπλε κάδων σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, ενισχύοντας το στόλο οχημάτων ανακύκλωσης, και υλοποιώντας ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη σημασία της ανακύκλωσης.
- 32 απορριμματοφόρα απασχολούνται καθημερινά αποκλειστικά με την αποκομιδή μπλε κάδων ανακύκλωσης, πραγματοποιώντας ημερησίως 35 δρομολόγια και στις 7 ∆ημοτικές Κοινότητες της Αθήνας.
- Οι μπλε κάδοι σε όλα τα σημεία της πόλης αυξήθηκαν από 3.623 τον Οκτώβριο του 2019 σε 6.000 το καλοκαίρι του 2021. Οι μπλε κάδοι τοποθετούνται με στόχο τη βελτίωση της διαδικασίας ανακύκλωσης και τη διευκόλυνση των πολιτών. Ανά 100 κατοίκους τοποθετείται ένας μπλε κάδος.
- Το αμέσως επόμενο διάστημα στο στόλο του ∆ήμου Αθηναίων θα προστεθούν 14 νέα οχήματα συλλογής συσκευασίας, σύγχρονης τεχνολογίας.
- Από το Φεβρουάριο του 2021 ξεκίνησε η διαχείριση του υπολείμματος από την επεξεργασία του μπλε κάδου, με στόχο τη μείωση της ταφής στον Χ.Υ.Τ.Α. της Φυλής.
Σήμερα, περίπου 350 τόνοι υπολείμματος από τους μπλε κάδους που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, οδεύουν σε μηνιαία βάση στην παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου, χωρίς να επιβαρύνουν πλέον τον Χ.Υ.Τ.Α.

Επιπλέον, η ∆ιεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης πραγματοποιεί ανακύκλωση υλικών που συλλέγονται από ιδιώτες, εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ∆ημόσιους/ Ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις από όλα τα σημεία της πόλης. Από το 2019-2022:
Οι υπηρεσίες και οι υποδομές για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αθήνα ενισχύονται διαρκώς:
Οι υπηρεσίες και οι υποδομές για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αθήνα ενισχύονται διαρκώς:
59
επιχειρήσεις
antigraffiti
με συνολική επιφάνεια
52000
τετραγωνικά
μέτρα




ΔΡΑΣΕΙΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΓOΠΑ PROJECT
Περιβαλλοντικό πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων «ΓΟΠΑ Project» στις γειτονιές της Αθήνας, με 25 νέα μεγάλα σταχτοδοχεία- κάλπες σε κεντρικά σημεία της πόλης , που παρακινούν τους περαστικούς να σταματούν και να τα χρησιμοποιούν, μειώνοντας τα απορρίμματα τσιγάρου στο δημόσιο χώρο μέσα από μια πρωτότυπη διαδραστική «ψηφοφορία».
Μέσω του πιλοτικού προγράμματος έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής συνολικά 30.000 αποτσίγαρα, ενώ περισσότερα από 5.000 έχουν ήδη σταλεί για ανακύκλωση, και εκτιμάται πως μέσω της δράσης θα ανακυκλώνονται περισσότερα από 250.000 αποτσίγαρα τον χρόνο.
ZERO WASTE GAZI
Μια πρωτοποριακή και δημιουργική δράση, το “Zero Waste Gazi”, στο πλαίσιο του Προγράμματος “Zero Waste- Future”, με τοποθέτηση 24 κάδων 4 ρευμάτων στην πλατεία Κεραμεικού στο Γκάζι, καθώς και 7 καφέ κάδων βιο- αποβλήτων για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων της περιοχής.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΕΠΕΑ
Συνεργασία με το Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα “Πράσινη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ευθύνης και Αειφορίας” (ΠΕΠΕΑ), με σκοπό την ενίσχυση της πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων και της ανακύκλωσης και τη δημιουργία δικτύου Πράσινων Σημείων στην πόλη. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε 7 σχολεία που επιλέχθηκαν στις 7 Δημοτικές Κοινότητες, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την ανακύκλωση, την πρόληψη και τη διαλογή στην πηγή.