ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αγαπητές Αθηναίες, αγαπητοί Αθηναίοι,

Ολοκληρώνοντας τη θητεία, έφτασε η ώρα να κάνουμε τον τετραετή απολογισμό. Να τα βάλουμε κάτω. Συνολικά λοιπόν, ήταν μια παραγωγική θητεία. Με τα πάνω της, τα κάτω της, τις κρίσεις και τις νίκες της. Έγιναν πολλά, κάναμε πολλά, μάθαμε πολλά. Από όλα αυτά που κάναμε σωστά, αλλά και από τα λάθη μας. Όλα μαζί μάς βοήθησαν να γίνουμε καλύτεροι, να εξελιχθούμε.

Όταν ξεκινήσαμε, πρώτη προτεραιότητα ήταν η ανασύνταξη και ο προγραμματισμός. Για να κάνουμε τα απαραίτητα, που δυστυχώς δεν ήταν αυτονόητα. Να υλοποιήσουμε έργα ουσίας που βελτιώνουν τις υποδομές και την καθημερινότητα στην Αθήνα. Τόσο στο κέντρο όσο και στις 129 γειτονιές της.

Κάναμε βήματα. Ναι, έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη. Για αυτό και διεκδικώ στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές μια δεύτερη θητεία στο Δήμο Αθηναίων. Όλη η παράταξη του «Αθήνα Ψηλά», είναι αποφασισμένη να τελειώσει αυτό που άρχισε το 2019.

Ξεκινήσαμε με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Βασισμένο σε συγκεκριμένες προτεραιότητες: την καθαριότητα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη βελτίωση των υποδομών, καθώς και την ενίσχυση της αστικής φύσης, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του πολιτισμού και της προσβασιμότητας. Στόχος μας να κάνουμε την Αθήνα πιο σύγχρονη, πιο ανθρώπινη, πιο ανθεκτική. 

Καθώς λοιπόν θέτω την υποψηφιότητά μου στην κρίση σας, οφείλω να σάς ενημερώσω για την πρόοδό μας σε αυτούς τους τομείς. 

Η Αθήνα, λοιπόν, έγινε πιο βιώσιμη, πιο ψηφιακή, πιο καθαρή. Πετύχαμε τη μείωση των δημοτικών τελών κατά 5%, την ψηφιοποίηση όλων των δημοτικών υπηρεσιών του δήμου και την αλλαγή μοντέλου στην καθαριότητα, που οδήγησε σε εμφανή πρόοδο στην εικόνα των δρόμων και των δημόσιων χώρων. 

Όπως έγινε και πιο πράσινη. Ενισχύσαμε την αστική φύση με 7.027 νέα δέντρα και 151 αναπλάσεις σε μικρούς και μεγάλους χώρους πρασίνου. Δημιουργήσαμε 10 πάρκα τσέπης και 5 πάρκα σκύλων. Παράλληλα, με την αναζωογόνηση των αστικών πνευμόνων, του Εθνικού Κήπου, του λόφου του Λυκαβηττού, του Στρέφη κ.ά., βοηθάμε την “στριμωγμένη” πόλη μας να ανασάνει. 

Σημαντική πρόοδο καταγράψαμε στον στόχο μας για μια Αθήνα πιο προσβάσιμη, πιο ασφαλή και πιο φιλική για όλα τα παιδιά και τους κατοίκους της. Αναβαθμίσαμε τα υπάρχοντα δημοτικά ιατρεία, δημιουργήσαμε 1 νέο στην 7η κοινότητα, καταστήσαμε 60 σχολεία προσβάσιμα σε ΑμεΑ, συντηρήσαμε 136 σχολικά κτίρια, ανακαινίσαμε 24 γήπεδα και 37 παιδικές χαρές, κατασκευάζοντας μάλιστα 3 νέες. Ταυτόχρονα, αντικαθιστούμε όλα τα φώτα της πόλης με LED, εξασφαλίζοντας περισσότερο και φθηνότερο φως με λιγότερη ενέργεια, ενώ συνεχίζουμε τις αναγκαίες και τεράστιες εργολαβίες ασφαλτοστρώσεων και αναβάθμισης των πεζοδρομίων. 

Κινηθήκαμε επίσης προς μια πιο δίκαιη και πιο συμπεριληπτική Αθήνα. Για αυτό δημιουργήσαμε το «Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων», το «Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων», το «Καταφύγιο του Σωκράτη» και τον «Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης» για τοξικοεξαρτημένους. Ενισχύσαμε έτσι σημαντικά την κοινωνία των πολιτών και τις υποδομές κοινωνικής αλληλεγγύης της πόλης.

Ας μην ξεχνάμε πως η Αθήνα έχει μια ιστορία περισσότερων από 3.000 χρόνων, αλλά και μια πλούσια σύγχρονη αστική κουλτούρα. Η στήριξη και η ενίσχυση του πολιτισμού αποτελεί «κλειδί» για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης μας, αλλά και την κοινωνική συνοχή. Για αυτό επενδύσαμε σε μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες που συνενώνουν τον πολιτισμό της καθημερινότητας με αυτόν της διαχρονικότητας. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι το Athens City Festival, το «Όλη η Αθήνα μια Σκηνή», η επαναλειτουργία του Θεάτρου του Λυκαβηττού και το άνοιγμα του Μουσείου της Μαρίας Κάλλας.

Τέλος, υλοποιήσαμε μεγάλα έργα, όπως η ανάπλαση του κάτω μέρους της πλατείας Συντάγματος και της πλατείας Ομονοίας που αναβάθμισαν αισθητικά και λειτουργικά την «καρδιά» της πρωτεύουσας. Παράλληλα, δρομολογημένα  εμβληματικά έργα, όπως η «Διπλή Ανάπλαση», οι αναπλάσεις της Πανεπιστημίου και της Βασιλίσσης Όλγας, αλλά και της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι ζωτικής σημασίας ώστε να συνεχίσει η πόλη μας να αναπτύσσεται και να ανταπεξέρχεται στις νέες προκλήσεις που είναι μπροστά

Στην προσπάθεια για μια πιο ανθεκτική και βιώσιμη πόλη, σε ορισμένους τομείς σημειώσαμε περισσότερη πρόοδο από ότι σε άλλους. Δεν αφήσαμε όμως τίποτα απ’ έξω. Θέσαμε τις βάσεις, ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε και να συνεργαστούμε περαιτέρω, με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια και όραμα, για να κάνουμε, όλοι μαζί, τα αναγκαία άλματα προς τα εμπρός: για μια Αθήνα ασφαλή, ανοιχτή, περήφανη και ευρωπαϊκή.

Σε αυτήν την κατεύθυνση πορευόμαστε και με την εμπιστοσύνη σας προχωράμε στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Με πολλή δουλειά, για να εξασφαλίσουμε πως, επιτέλους, τα απαραίτητα είναι αυτονόητα. Κάθε μέρα, σε κάθε γειτονιά, το έργο μας ενώνει. 

Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων