Υποδομές για την προστασία και την ασφάλεια των ζώων

Μέτρο του καθηµερινού πολιτισµού κάθε πόλης, κάθε περιοχής ή οργανωµένης κοινωνίας ευρύτερα, είναι η στάση και συµπεριφορά της απέναντι στα ζώα. O βαθµός στον οποίο είναι φιλική προς τα ζώα και σέβεται τις ανάγκες τους, όπως και τις ανάγκες των δηµοτών και επισκεπτών της Αθήνας, σε ένα περιβάλλον εύρυθµης οργάνωσης και λειτουργίας του δηµόσιου χώρου.
Βασική επιδίωξή µας ήταν να δηµιουργήσουµε υποδοµές µέσα στην πόλη για την προστασία και τη φροντίδα των ζώων συντροφιάς, καθώς και έµπρακτα να συµβάλλουµε στην εµπέδωση πρακτικών σεβασµού και προστασίας προς τα ζώα.
Χώρος Προσωρινής Φιλοξενίας
Αδέσποτων Σκύλων Δήμου Αθηναίων
«ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ»
Δημιουργία καταφυγίου υψηλών προδιαγραφών αδέσποτων σκύλων στον Βοτανικό. Το καταφύγιο είναι ανοικτό για επισκέψεις και έχει φιλοξενήσει στα 2 χρόνια λειτουργίας του μεγάλο αριθμό σχολείων, εταιρειών και οργανώσεων.
Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν είχαν κάποια πρόβλεψη για τους αδέσποτους σκύλους. Φιλόζωοι υπάλληλοι του τμήματος καθαριότητας είχαν κάνει άτυπα «κατάληψη» σε έναν χώρο της καθαριότητας όπου φιλοξενούσαν σκύλους που περισυνέλλεγαν από το δρόμο για να τους προστατεύσουν.
Οι φιλόζωοι πλήρωναν από μόνοι τους τροφές, φάρμακα και οτιδήποτε άλλο χρειάζονταν τα ζώα. Όσα λοιπόν βρίσκονταν στο χώρο ήταν ασφαλή, όμως οι συνθήκες ήταν άθλιες… Τα ζώα ζούσαν σε ημιανοιχτούς χώρους, ανάμεσα σε μπάζα και σκουπίδια. Με την πρώτη βροχή ο χώρος πλημμύριζε με αποτέλεσμα να έχει κινδυνέψει πολλές φορές η ζωή τους (κάποια είχαν δυστυχώς χαθεί), όπως και αυτή των εθελοντών και των υπαλλήλων που έσπευδαν να τα σώσουν.
Υπήρχε μια ομάδα εθελοντών οι οποίοι πήγαιναν κάθε Κυριακή και έπαιζαν με τα ζώα, τα φωτογράφιζαν και τα προωθούσαν προς υιοθεσία.
Η νέα δημοτική αρχή είχε ήδη αποφασίσει (υπήρχε σαν δέσμευση μέσα στο πρόγραμμά μας) ότι ο πρώτος δήμος της χώρας έπρεπε να διαθέτει ένα πρότυπο καταφύγιο, όπου τα ζώα θα διαβιούν αξιοπρεπώς και δεν θα κινδυνεύουν.Θέλαμε έναν χώρο λειτουργικό, προσβάσιμο από τους πολίτες οι οποίοι θέλουν να υιοθετήσουν έναν σκύλο, αλλά και αισθητικά ωραίο.
Παραχωρήθηκε στην Αστική Πανίδα ο χώρος που χρησιμοποιούνταν μέχρι εκείνη την στιγμή άτυπα. Καθαρίστηκε, περιφράχθηκε και φτιάχτηκαν ευρύχωρα κλουβιά (τα μικρότερα είναι 8 τ.μ. και τα μεγαλύτερα περίπου 20 τ.μ.). Ο περιβάλλων χώρος στρώθηκε με χαλίκι και πλακάκι. Φυτεύτηκαν δέντρα και δημιουργήθηκε κιόσκι για να κάθονται οι εθελοντές και οι επισκέπτες.
Ο χώρος προαυλισμού είναι λίγο μεγαλύτερος από μισό στρέμμα, ενώ έχει δημιουργηθεί και πισίνα στο κέντρο για να παίζουν και να δροσίζονται τα ζώα το καλοκαίρι. Το δάπεδο των κλουβιών είναι από μη-πορώδες υλικό, που δεν γλιστρά αλλά καθαρίζεται εύκολα, έχει την κατάλληλη ρύση για να φεύγουν τα νερά προς τα έξω ώστε να πέφτουν στις σχάρες της αποχέτευσης, ενώ ένα τμήμα του δαπέδου είναι υπερυψωμένο ώστε τα ζώα να μην κάθονται σε βρεγμένο χώρο.
Σε κάθε κλουβί υπάρχουν σπιτάκια, τόσα όσα και τα ζώα που διαμένουν στο κάθε κλουβί. Ο καθαρισμός των κλουβιών γίνεται το πρωί με πλυστικό μηχάνημα που μας έχει παραχωρηθεί από την καθαριότητα και το μεσημέρι/ απόγευμα με μάνικα από έναν από τους υπαλλήλους του καταφυγίου.


Πάρκα Σκύλων
Στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων σχετικά με τα δεσποζόμενα ζώα περιλαμβανόταν και ο σχεδιασμός για τουλάχιστον ένα πάρκο σκύλων ανά δημοτική κοινότητα. Μέχρι στιγμής έχουμε δημιουργήσει 5 πάρκα σκύλων, ενώ άλλα 3 βρίσκονται υπό κατασκευή.
Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην τετραετία θα έχουμε δημιουργήσει περισσότερα πάρκα σκύλων από όσα είχαμε βάλει στόχο (7 δημοτικές κοινότητες – 8 πάρκα σκύλων). Και δεν σταματάμε εδώ. Είμαστε σε διαρκή αναζήτηση χώρων που πληρούν τις προδιαγραφές του Ν.4830/2021 ώστε ο αριθμός των πάρκων σκύλων να αυξηθεί σημαντικά, καθώς θεωρούμε απαραίτητη την ύπαρξή τους μέσα στον αστικό ιστό.
Κάθε πάρκο σκύλων χωρίζεται σε δύο χώρους, έναν για μεγαλόσωμους σκύλους (>13 κιλών) και ένα για μικρόσωμους σκύλους (<13 κιλών).
Όλα τα πάρκα σκύλων διαθέτουν πόρτα με διπλή είσοδο ώστε να μην υπάρχει φόβος να βγει κάποιος σκύλος μόνος του. Είναι όλα εξοπλισμένα με παιχνίδια agility για τη σωματική αλλά και νοητική εκγύμναση των σκύλων, ποτίστρες με καθαρό τρεχούμενο νερό και ειδικά φτυαράκια για τα περιτώμματα. Στην είσοδο κάθε πάρκου είναι αναρτημένοι οι κανονισμοί λειτουργίας.
Μέχρι στιγμής λειτουργούν τα ακόλουθα πάρκα:
- Πλατεία Οβρένοβιτς
- Άλσος Προμπονά
- Έναντι Σταθμού Λαρίσης
- Άλσος Χωροφυλακής
- Λόφος Λαμπράκη
Στον άμεσο προγραμματισμό είναι τα πάρκα στο Άλσος Ευελπίδων, την Αλεπότρυπα και την Πλατεία Ναθαναήλ.
Βάσει νόμου οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για τα αδέσποτα ζώα που διαβιούν εντός των ορίων δικαιοδοσίας τους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και τις ανάγκες των δεσποζόμενων ζώων. Σε πόλεις όπως η Αθήνα, όπου δεν υπάρχουν χώροι εκτόνωσης και εκγύμνασης σκύλων παρά μόνο στα πάρκα όπου πολλοί δημότες ενοχλούνται από την παρουσία τους, η ανάγκη για τη δημιουργία ειδικών χώρων όπου θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι και ασφαλείς, χωρίς να ενοχλούν ή να ενοχλούνται, ήταν αδήριττη.
Οι μέχρι τώρα κριτικές και εντυπώσεις των δημοτών μας που έχουν σκύλους και χρησιμοποιούν τα πάρκα που δημιουργήσαμε είναι εξαιρετικά θετικές και ενθουσιώδεις. Έχουν δημιουργηθεί ακόμη και ομάδες στο Facebook για κάποια από αυτά τα πάρκα, όπου οι σκυλογονείς μοιράζονται τα νέα τους και φωτογραφίες από τα παιχνίδια των σκύλων τους. Σε ένα από αυτά μάλιστα διοργανώθηκαν και τα γενέθλια του Αχιλλέα, ενός από τους πρώτους σκύλους που χαίρεται το πάρκο στην Πλατεία Οβρένοβιτς, όπου τα πέρασε μαζί με τους φίλους του!
Ταΐστρες, Ποτίστρες, Σπιτάκια για γάτες
Οι αδέσποτες γάτες ήταν αρκετά παραμελημένες από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Πέραν των στειρώσεων και της περίθαλψης που λαμβάνουν από τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, για πρώτη φορά τοποθετούνται ταϊστρες και σπιτάκια για την σίτιση και την προστασία τους.
Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας κάναμε ένα κάλεσμα προς τους δημότες, ζητώντας τους να στείλουν email (σε διεύθυνση που είχε φτιαχτεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό) όπου να μας υποδεικνύουν σημεία για τοποθέτηση ταϊστρών, καθώς και τα στοιχεία (όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση) δύο εθελοντών που μένουν κοντά οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι να μας ενημερώνουν για τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σχετικά με την ταϊστρα, αλλά και για να μπορούν να την ελέγχουν σε καθημερινή βάση ώστε να αποφευχθούν κακόβουλες ενέργειες.
Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, η οποία συνεχίζεται και τώρα. Αυτό που τονίζουμε είναι πως ούτε οι ταϊστρες, ούτε τα σπιτάκια μπορούν να τοποθετηθούν επάνω σε πεζοδρόμια γιατί αυτό θεωρείται κατάληψη κοινόχρηστου χώρου και χρειάζεται ειδική άδεια από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, την οποία δεν θα ήταν εύκολο να ζητάμε κάθε φορά που θα υπήρχε νέο αίτημα. Πέραν αυτού, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν αρκετοί πολίτες οι οποίοι δεν βλέπουν θετικά τη συνύπαρξη με τα αδέσποτα ζώα, θεωρούμε πως είναι σωστότερο οτιδήποτε τα αφορά να είναι προφυλαγμένο και όχι σε κοινή θέα, όσο αυτό είναι δυνατόν. Γι’ αυτό ενημερώνουμε πως η τοποθέτηση θα γίνεται μόνο σε χώρους πρασίνου (πάρκα, παρτέρια, νησίδες) όπου δεν ενοχλούν.
Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί τουλάχιστον 50 ταϊστρες και 40 σπιτάκια, ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των ποτιστρών από τις 35 στις 150. Οι ταϊστρες τροφοδοτούνται από την υπηρεσία της Αστικής Πανίδας και οι ποτίστρες συνδέονται με παροχή νερού ποτίσματος, ώστε να υπάρχει ανανέωση του νερού καθώς είναι αυτόματες με φλοτέρ. Συνεχώς τοποθετούνται νέα σπιτάκια και ταϊστρες ανάλογα με τα αιτήματα που λαμβάνουμε από τους δημότες. Αδέσποτοι σκύλοι δεν υπάρχουν στο δήμο μας γι’ αυτό και δεν υπάρχει πρόβλεψη για αντίστοιχο εξοπλισμό.

Περισυλλογές και κτηνιατρικές υπηρεσίες
Επιπλέον, την περίοδο από το φθινόπωρο του 2019 µέχρι σήµερα: