ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ

ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
ΠΟΥ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η εύρυθμη λειτουργία της πόλης, αλλά και η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της, συνδέονται με την οργάνωση και διαχείριση του δημόσιου χώρου. Επίσης, ο καλά οργανωμένος δημόσιος χώρος δίνει αξία στην πόλη και βελτιώνει την καθημερινότητα και ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ δημιουργεί προϋποθέσεις τοπικής οικονομικής ανάπτυξης και άνθισης της επιχειρηματικής, παραγωγικής, εμπορικής, αλλά και πολιτιστικής και τουριστικής δραστηριότητας.

Η λειτουργία των αστικών παρεμβάσεων και αναπλάσεων όχι μόνο ως ενεργειών για την «ωραιοποίηση» της εικόνας του χώρου, αλλά ως εργαλεία για την κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση, βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας. Αξιοποιώντας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο – ή ακόμα και δρομολογώντας θεσμικές πρωτοβουλίες – και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα, προωθούμε παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτούς που αφορούν τους ελεύθερους χώρους της πόλης, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το κτιριακό απόθεμα.

Ένα από τα πιο κομβικά και σημαντικά έργα του ∆ήμου Αθηναίων τα τελευταία χρόνια ήταν η κατασκευή του νέου σιντριβανιού στην Ομόνοια και η ανάπλαση της πλατείας. Με την ευγενική προσφορά δωρητών και με σχεδιασμό και φροντίδα από τις υπηρεσίες του ∆ήμου, στην Ομόνοια λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο νερού σιντριβάνια στην Ευρώπη, με διάμετρο 30 μέτρα, όπου ο κεντρικός πίδακας 16διαθέτει 188 δέσμες νερού και 177 υποβρύχιους προβολείς. Γύρω από το σιντριβάνι φυτεύτηκε γκαζόν και ολόκληρη η υπόλοιπη πλατεία, συνολικού εμβαδού 4,5 στρεμμάτων, καλύφθηκε με φιλικά στο περιβάλλον υλικά που ιδιαίτερα στην διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών μειώνουν την θερμοκρασία.

Ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος

Ένας νέος ελκυστικός κοινόχρηστος χώρος και μια αναζωογονημένη “πρόσοψη” για τον πεζόδρομο της Ερμού. Ένα έργο που απελευθερώνει αναγκαίο δημόσιο χώρο, ενισχύει τη βιωσιμότητα της πόλης, ανανεώνοντας τον αστικό εξοπλισμό. Χαρακτηριστικά δημιουργήσαμε 1.300 τ.μ. νέου ζωτικού δημόσιου χώρου με 50 νέα φωτιστικά
LED, 2 νέα συντριβάνια και φύτευση 24 νέων δέντρων. Επιπλέον κατασκευάσαμε 2 διαμήκεις πέργκολες συνολικής επιφάνειας 262 τ.μ. και 6 μεγάλα καθιστικά
που θα προσφέρουν άνετη στάση.
Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας δεσμεύτηκε 1 αποκλειστική λεωφορειολωρίδα και κατασκευάστηκαν 5 στέγαστρα λεωφορείων που ενισχύουν τη βιώσιμη κινητικότητα με τα δημόσια μέσω. Τέλος, μία φιλικότερη διάβαση πεζών διευκολύνει την πρόσβαση με ασφάλεια στον ιστορικό άξονα της Ερμού.

Λόφος Λυκαβηττός

Πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στον Λόφο του Λυκαβηττού με εργασίες αντιδιαβρωτικού και αντιπλημμυρικού χαρακτήρα στην ΝΑ πλευρά του. Χρησιμοποιούνται εύκαμπτα γεωσύνθετα υλικά που βοηθούν στην συγκράτηση του επιφανειακού εδάφους και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών, βελτιώνοντας την βλάστηση.

Εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης της περιμετρικής διαδρομής των μονοπατιών, η οποία συνδέει επιμέρους περιοχές, όπως την «Πράσινη Τέντα» με
το «Πέτρινο Περίπτερο» και επιστρώνεται με σταθεροποιημένο χωμάτινο δάπεδο, που είναι φιλικό προς το περιβάλλον και προσφέρει μια άνετη και ασφαλή πεζοπορική διαδρομή στους περιπατητές.

Δρόμοι

Πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις συντήρησης και αναβάθμισης του οδικού δικτύου σε 854 δρόμους σε όλη την πόλη, μήκους 265.572,04 μέτρων και επιφάνειας 1.889.391,97 τετραγωνικών μέτρων.

Πεζοδρόμια

Πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης μέσω της αναβάθμισης βατότητας σε πεζοδρόμια και οδούς σε όλη την έκταση της πόλης, με τη χρήση των κατάλληλων υλικών και ειδικότερα:

  • Συνολική ανακατασκευή πεζοδρομίων σε 59 Δρόμους, 526 Όικοδομικά Τετράγωνα, συνολικής επιφάνειας 79.981,63 τετραγωνικών μέτρων.
  • Ανακατασκευή – διαπλάτυνση του πεζοδρομίου της Πλατείας Συντάγματος,συνολικής επιφάνειας 3.500 τετραγωνικών μέτρων.
  • Με την ολοκλήρωση των εργασιών της οδού Πανεπιστημίου, ολοκληρώνεται και η ανακατασκευή 15.000 τ.μ. πεζοδρομίων
  • Τοποθετήθηκαν οδεύσεις για άτομα με μειωμένη όραση συνολικού μήκους 21.613 μέτρων

και κατασκευάστηκαν1.031 νέες ράμπες Α.Μ.Ε.Α.

ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Μεγαλώνουμε την πόλη

Η ∆ιπλή ανάπλαση είναι μια μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση για τη δημιουργία δύο υπερτοπικών– μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό του ∆ήμου Αθηναίων. Η έναρξη της ∆ιπλής Ανάπλασης σηματοδοτεί τη μεταφορά των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΠΑΟ από την Λ. Αλεξάνδρας στον Βοτανικό και λειτούργησε ως όχημα για μια ευρύτερη παρέμβαση που θα λάβει χώρα στην περιοχή του Βοτανικού-Ελαιώνα.

Λεωφόρος Αλεξάνδρας
Στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας προβλέπεται η κατεδάφιση του παλιού γηπέδου και η δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου, εντευκτηρίου, αθλητικού μουσείου και υπογείου πάρκινγκ. Τα έργα στην Λ. Αλεξάνδρας θα αρχίσουν αφού ολοκληρωθεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό.

Βοτανικός-Ελαιώνας
Στο Βοτανικό στο πλαίσιο της ∆ιπλής Ανάπλασης προβλέπεται η δημιουργία του γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού χωρητικότητας και των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Αυτά θα κατασκευαστούν στα 178 περίπου στρέμματα του ενοποιημένου ΟΤ 45-46-50 και 45α, του Βοτανικού, όπου εκτός των γηπέδων με τον άμεσα περιβάλλοντα χώρο θα κατασκευασθούν τα υπόλοιπα προβλεπόμενα έργα (Ελεύθεροι χώροι πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού, λοιπές εγκαταστάσεις). Πέραν των έργων της ∆ιπλής Ανάπλασης ο ∆ήμος Αθηναίων με διασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης προχωράει στην αναβάθμιση των κοινόχρηστων υποδομών του βορείως του γηπέδου τμήματος του Βοτανικού-Ελαιώνα.

I. Πρόδρομες εργασίες γηπέδου.

Ένα μεγάλο έργο βαρύνουσας περιβαλλοντικής σημασίας προϋπολογισμού 5.000.000,00€ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής/ ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 20-3-23 με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 12 μήνες.

Οι πρόδρομες εργασίες αφορούν σε μία περιοχή παρέμβασης (δυτικά του ρέματος του Προφήτη ∆ανιήλ) εμβαδού περίπου 125 στρεμμάτων εντός της οποίας θα χωροθετηθούν τόσο το γήπεδο του Παναθηναϊκού όσο και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Η σημερινή κατάσταση του χώρου προσομοιάζει με Χώρο Ανεξέλεγκτης Απόθεσης Απορριμμάτων εντός αστικού περιβάλλοντος και με τις πρόδρομες εργασίες του ο ∆ήμος Αθηναίων προχωράει άμεσα στην απορρύπανση του χώρου με σύννομη διαχείριση των αποτεθειμένων αποβλήτων τόσο για λόγους προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας όσο και για λόγους απελευθέρωσης της έκτασης, για την εκτέλεση των τελικών έργων. Συγκεκριμένα γίνονται:

α) Εργασίες συλλογής, φόρτωσης και μεταφοράς για την πλήρη απομάκρυνση των μη επικίνδυνων αποβλήτων και διάθεσή τους σε κατάλληλα αδειοδοτημένους χώρους ή μονάδες.

β) Εργασίες συλλογής, φόρτωσης και μεταφοράς για την πλήρη απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων και διάθεσή τους σε κατάλληλα αδειοδοτημένες μονάδες για περαιτέρω αξιοποίηση τους.

γ) Εργασίες κατεδάφισης των 20 αυθαιρέτων κτιρίων που υπάρχουν εντός της έκτασης και απομάκρυνση των προϊόντων κατεδάφισης.

II.Εργασίες κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού

Το βασικό έργο του όλου project, προϋπολογισμού 123.000.000,00€ που χρηματοδοτείται από το Π∆Ε και το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε στις 23-5-23 με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 36 μήνες.

Στο έργο αυτό προβλέπεται η δημιουργία του γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού χωρητικότητας από 38.500 έως 40.000 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών κατηγορίας 4 (Category 4) κατά UEFA και των προσβάσεων προς τον υπόγειο χώρο στάθμευσης του γηπέδου και τον άμεσα περιβάλλοντα χώρο του.

Στα πλαίσια κατασκευής του γηπέδου, (σύμφωνα και με την προτεινόμενη αρχιτεκτονική λύση) στο Αθλητικό Συγκρότημα που θα δημιουργηθεί, κατασκευάζονται υπόγειοι χώροι στάθμευσης 325 θέσεων (στο επίπεδο -1), ενώ προβλέπονται χρήσεις όπως:

• Κύριες αθλητικές δραστηριότητες (Αγωνιστικός χώρος, χώροι αθλητών), καθώς και βοηθητικές αυτών συμπληρωματικές (Χώροι Προσωπικού, εισόδου και κυκλοφορίας κοινού, catering, Η/Μ χώροι)
• Αποδυτήρια αθλητών, WC κοινού
• Χώροι ιατρικής υποστήριξης και αποκατάσταση αθλητών
• Αίθουσες πολλαπλών χρήσεων πολιτισμού και αναψυχής
• Χώροι εστίασης
• Εμπορικές χρήσεις (Καταστήματα, Bars, ∆ιαθέσιμοι προς εκμετάλλευση χώροι)
• Πολυλειτουργικοί χώροι άθλησης και υγιεινής
• Αθλητικοί Ξενώνες και χώροι φιλοξενίας • Σουίτες στα επίπεδα +2 και +3
• Χώροι συνάθροισης κοινού
• Χώροι εξυπηρέτησης τύπου και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

III.Έργο κατασκευής εγκαταστάσεων Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Το έργο προϋπολογισμού περίπου 15 εκ.€ χρηματοδοτείται από την ΑΕΠ Ελαιώνας. Η μελέτη ολοκληρώθηκε και το έργο βρίσκεται στο στάδιο της έκδοσης αδειών με χρονοδιάγραμμα κατασκευαστικής υλοποίησης 18 μήνες από την έναρξη των εργασιών.

Έργο κατασκευής οδοποιίας & δικτύων

Ένα μεγάλο έργο απαλλοτριώσεων, διανοίξεων και διαμορφώσεων βασικών οδών και δικτύων πέριξ του γηπέδου αλλά και στον υπόλοιπο Ελαιώνα, συνολικού πρoϋπολογισμού 44.840.000 ευρώ. Η μελέτη ολοκλη- ρώνεται και αναμένεται να δημοπρατηθεί τους επόμενους μήνες

Έργο κατασκευής κοινόχρηστων χώρων πρασνίου

Ένα μεγάλο έργο απαλλοτριώσεων, διανοίξεων και διαμορφώσεων βασικών οδών και δικτύων πέριξ του γηπέδου αλλά και στον υπόλοιπο Ελαιώνα. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 51.310.000 ευρώ. Η μελέτη ολοκληρώνεται και αναμένεται να δημοπρατηθεί τους επόμενους μήνες.