ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΕ ΠΟΛΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Πώς Ξεκινήσαμε

Η δημιουργία και ο πολιτισμός συνδέονται άρρηκτα με την ιστορία και την ταυτότητα της Αθήνας, και αποτελούν ίσως τα βασικά ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα. Η Αθήνα συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και τοποσήμων, εμβληματικούς χώρους πολιτισμού, βιβλιοθήκες, πινακοθήκες, θεατρικές σκηνές και εναλλακτικούς χώρους έκφρασης και δημιουργίας, που προσελκύουν, σε καθημερινή βάση, δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον πλανήτη.

Παρ’ όλα αυτά, τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκαν ανακατατάξεις στον πολιτιστικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας, με το κέντρο βάρους να μετατοπίζεται στα νότια της Αθήνας, όπου αναπτύχθηκαν ή μετακινήθηκαν σημαντικές πολιτιστικές υποδομές, όπως η Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη.

Την ίδια ώρα, πολλοί χώροι πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκαν να λειτουργούν χωρίς βασικά μέσα και χωρίς να μπορούν να εμπλουτίσουν και να ανανεώσουν τις συλλογές τους, χωρίς να μπορούν να φτάσουν σε ευρύτερα κοινά, ενώ και οι δημόσιες πολιτιστικές υποδομές – ανάμεσα στις οποίες και αυτές του Δήμου Αθηναίων – συχνά λειτουργούσαν υπό έντονα γραφειοκρατικές διαδικασίες και περιορισμούς.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να αφαιρείται από την Αθήνα και ιδίως από το κέντρο της, μέρος της δυναμικότητας του πολιτιστικού τομέα, επηρεάζοντας την εικόνα της πόλης και την οικονομική και κοινωνική ζωή. Την ίδια ώρα, η θέση της Αθήνας στον πολιτιστικό χάρτη της Αττικής υποχωρούσε, και το πολιτιστικό της απόθεμα υποαξιοποιούταν.

Υπήρχε, συνεπώς ανάγκη για μια διαφορετική στρατηγική για την πολιτιστική ανάπτυξη στην Αθήνα, που θα αξιοποιούσε το σύνολο των σχετικών πόρων και υποδομών της πόλης με έναν τρόπο σύγχρονο και ολιστικό, τοποθετώντας την ξανά στον εγχώριο και διεθνή πολιτιστικό χάρτη, και αναδεικνύοντας το πολιτιστικό της απόθεμα και την καλλιτεχνική και πολιτιστική δημιουργία σε κάθε γωνιά της.

Πώς Προχωρήσαμε

  • Από το Σεπτέμβριο του 2019, ξεκινήσαμε να υλοποιούμε μια διαφοροποιημένη στρατηγική αναφορικά με την πολιτιστική ανάπτυξη στην Αθήνα, αποσκοπώντας στην αξιοποίηση όλων των σχετικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η πόλη: από το ιστορικό και το πολιτιστικό απόθεμα μέχρι τους σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους και την εμπειρία από τη διοργάνωση εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας και εμβέλειας.
  • Αναπτύσσοντας τις δυνατότητες και τις υποδομές εντός του Δήμου Αθηναίων, καθώς και τις συμπράξεις και δικτυώσεις με λοιπούς φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς. Στηρίζοντας με τα διαθέσιμα μέσα – χρηματοδοτικά και θεσμικά – την ανάπτυξη και ανάδειξη των πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα εντός των ορίων της Αθήνας, σε άμεση σύνδεση και με την ευρύτερη στρατηγική προβολής και ενίσχυσης της ταυτότητας της πόλης. Αναβαθμίζοντας υφιστάμενες υποδομές και κτίρια του Δήμου Αθηναίων, με σκοπό την πολιτιστική αξιοποίησή τους, υιοθετώντας μια προσέγγιση σύγχρονη και συμβατή με τις διεθνείς τάσεις.
  • Παρά την πανδημία του Covid-19 και τη λήψη των περιοριστικών μέτρων που δημιούργησαν εμπόδια στην πραγματοποίηση πολλών πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, ο Δήμος Αθηναίων συνέχισε την προσπάθεια για ανάδειξη της καλλιτεχνικής παραγωγής, ενώ παράλληλα προχώρησε σε στοχευμένα μέτρα για την υποστήριξη των δημιουργών κατά την πρωτοφανή αυτή περίοδο.
  • Ακόμα, εργαστήκαμε συντονισμένα ώστε να εκκινήσει ξανά στο μέγιστο δυνατό βαθμό η πολιτιστική δραστηριότητα στην πόλη μαζί με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, αξιοποιώντας τους πόρους και τις υποδομές του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου (ΟΠΑΝΔΑ) και της Τεχνόπολης, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες για την ανάπτυξη της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας στην πόλη.
  • Αντίστοιχα, στον τομέα του αθλητισμού, ξεκινήσαμε να υλοποιούμε εκτεταμένες δράσεις για την αναβάθμιση των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων, σε όλες τις γειτονιές της πόλης. Προσεγγίζοντας τις αθλητικές εγκαταστάσεις ως κεντρικά στοιχεία του δημόσιου χώρου στην πόλη και τις γειτονιές της. Επιπρόσθετα, προχωρήσαμε σε επέκταση των συνεργασιών του Δήμου Αθηναίων με τους αθλητικούς φορείς και τις ομοσπονδίες με στόχο την προώθηση του αθλητισμού και ειδικών προγραμμάτων άθλησης στην καθημερινότητα των κατοίκων της Αθήνας, καθώς και σε παρεμβάσεις αναβάθμισης και πιστοποίησης των παιδικών χαρών σε όλες τις γειτονιές του Δήμου.

Τι καταφέραμε έως Σήμερα

Η Αθήνα είναι ένας  πόλος πολιτισμού και δημιουργίας. Το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για τον πολιτισμό στοχεύει στην βέλτιστη αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της πόλης, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη σύγχρονων πολιτιστικών υποδομών, καθώς και στην ανάδειξη της δημιουργίας και της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής παραγωγής.

Η πανδημία του Covid-19 επηρέασε σημαντικά τον χώρο του πολιτισμού, περιορίζοντας όλο το φάσμα των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. Ο Δήμος Αθηναίων, από την άλλη πλευρά, έθεσε σε εφαρμογή ένα πλέγμα παρεμβάσεων για ενίσχυση του τομέα του πολιτισμού και των καλλιτεχνών και εργαζόμενων, μαζί με τη δημιουργία νέων υποδομών και την πραγματοποίηση ενός ενιαίου προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλους. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος Αθηναίων αξιοποίησε τους πόρους, την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) και της Τεχνόπολης, καθώς και τις συνεργασίες με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης μέσω του δικτύου Athens Culture Net.

Athens City Festival

Περισσότεροι από 250.000 Αθηναίοι, Αθηναίες και επισκέπτες της πόλης έλαβαν μέρος στο φετινό 2ο Athens City Festival, τη μεγάλη διοργάνωση του Δήμου Αθηναίων που πραγματοποιήθηκε για έναν ολόκληρο μήνα στην πρωτεύουσα. Από 1η έως 31 Μαΐου, το κέντρο και οι γειτονιές της Αθήνας, σε 104 διαφορετικά σημεία, έγιναν το επίκεντρο μίας μεγάλης γιορτής, με περισσότερες από 265 δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Τη δεύτερη χρονιά της διοργάνωσης οι συμμετοχές πενταπλασιάστικαν συγκριτικά με το περσινό (πρώτο) Φεστιβάλ στο οποίο είχαν καταγραφεί 50.000 συμμετοχές.

Περιηγήσεις σε λόφους, ξεναγήσεις σε στοές, συναυλίες και πάρτυ σε πλατείες και αγορές, πικ-νικ σε πάρκα και λόφους, εκθέσεις, βόλτες με ποδήλατο, κυνήγι θησαυρού, αλλά και κινηματογραφικές προβολές σε ανοιχτούς χώρους, χάρισαν στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης σε όλους όσοι συμμετείχαν. Στοίχημα είναι η ξεχωριστή αυτή γιορτή του Δήμου Αθηναίων να γίνεται κάθε χρόνο ακόμη πιο μεγάλη και πιο δυναμική. Ραντεβού τον επόμενο χρόνο!

Η ιστοσελίδα του Φεστιβάλ σημείωσε ρεκόρ επισκεψιμότητας, με περισσότερα από 760.000 pageviews και 140.000 μοναδικούς χρήστες όλο τον μήνα. Το πρόγραμμα του 2ου Athens City Festival δημιουργήθηκε έπειτα από ανοιχτό κάλεσμα σε ομάδες και φορείς της πόλης, ενώ το φεστιβάλ σχεδίασε και υλοποίησε η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ).

Στήριξη εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού

Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2020

O Δήμος Αθηναίων κινητοποίησε όλες του τις δυνάμεις, διέθεσε χώρους και πόρους ώστε να αναπτυχθούν νέοι τρόποι, νέες δράσεις κι εκδηλώσεις. Η παραχώρηση της Τεχνόπολης – ανάμεσα σε άλλους εμβληματικούς χώρους του Δήμου – σε παραγωγούς και διοργανωτές δημιούργησε ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα 45 συναυλιών με αγαπημένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, το οποίο μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο ζωντανά μέσω live streaming.

Η Τεχνόπολη παρείχε όλες τις απαιτούμενες υποδομές (χώρο, ήχο, φως, ταξιθεσία, φύλαξη, livestreaming) ώστε οι καλλιτέχνες να εισπράττουν το αντίτιμο του εισιτηρίου της συναυλίας αλλά και της ζωντανής μετάδοσης.

Συνολικά από τις συναυλίες στην Τεχνόπολη ωφελήθηκαν 280 καλλιτέχνες και μουσικοί καθώς και περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι στον πολιτισμό. Τις συναυλίες παρακολούθησαν συνολικά 34.000 θεατές. Η παρακολούθηση έγινε τόσο ψηφιακά όσο και με φυσική παρουσία όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες της πανδημίας COVID-19.

Η Τεχνόπολη αποτέλεσε πρότυπο ασφάλειας και τήρησης των μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2021

Γι’ ακόμη μια χρονιά, ο Δήμος Αθηναίων είναι παρών, στηρίζοντας έμπρακτα ξανά τον πολιτισμό και τους εργαζομένους σε αυτόν. Υλοποιούνται 110+ εκδηλώσεις σε 4 χώρους: Τεχνόπολη, Θέατρα Κολωνού και Γκράβας, Κινηματογράφος ΑΒ, με περισσότερους από 52.500 θεατές ενώ εμφανίστηκαν περισσότεροι από 1.090 καλλιτέχνες και μουσικοί και απασχολήθηκαν πάνω από 530 εργαζόμενοι στον πολιτισμό όλων των ειδικοτήτων. Για δεύτερη χρονιά, οι συναυλίες της Τεχνόπολης προβλήθηκαν και μέσω live streaming.

Υποστήριξη των επιχειρήσεων

Επιπλέον, ο Δήμος Αθηναίων υλοποίησε τη δράση «Υποστήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού εντός των ορίων περιοχής παρέμβασης της ΌΧΕ του Δήμου Αθηναίων», συνολικού προϋπολογισμού 6,7 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Αθήνας. Η Δράση παρείχε στήριξη των δράσεων πολιτισμού και τέχνης από επιχειρήσεις του Δήμου Αθηναίων, μέσω της ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, με μορφή επιχορήγησης, από την οποία επωφελήθηκαν συνολικά 95 επιχειρήσεις.

O αθλητισμός ως πολιτισμός της καθημερινότητας

Στον τομέα του αθλητισμού, ο σχεδιασμός του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει από τη μία πλευρά την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών και εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων, και από την άλλη την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων αθλητισμού για όλους τους πολίτες, καθώς και την προώθηση αθλητικών γεγονότων και δρώμενων που λαμβάνουν χώρα στην πόλη.

Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζονται σταθερά ο Δήμος Αθηναίων και ο ΟΠΑΝΔΑ από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα. Παρότι η πανδημία του Covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν για την αποτροπή της διασποράς λειτούργησαν ανασταλτικά για την διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων και διοργανώσεων, o Δήμος και ο ΟΠΑΝΔΑ συνέχισαν να εργάζονται προκειμένου να υλοποιηθούν προγράμματα και δράσεις άθλησης για το κοινό, αλλά και για να ξεκινήσει η αθλητική διαδικασία ξανά με τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Από το Σεπτέμβριο του 2019, από τα 115 ανοιχτά γήπεδα που διαθέτει ο ΟΠΑΝΔΑ:

 

 

Επιπλέον:

  • 17.011 αθλούμενοι επισκέφτηκαν και χρησιμοποίησαν τα δημοτικά γυμναστήρια το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022, αντί 4.820 αθλούμενων το ίδιο διάστημα το 2021
  • 16.196 αθλούμενοι εγγράφηκαν στους κλειστούς χώρους και τα κολυμβητήρια του Δήμου Αθηναίων το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022, αντί 23.617 όλο το 2021 και 10.402 όλο το 2020 (λόγω και των περιοριστικών μέτρων)
  • 12μεγάλα αθλητικά δρώμενα πραγματοποιήθηκαν από το Σεπτέμβριο του 2019 έως σήμερα, με συνδιοργάνωση από τον ΟΠΑΝΔΑ, μεταξύ των οποίων ο αγώνας αντοχής
    με ποδήλατο “Attica Race”, ο Ημιμαραθώνιος και ο Μαραθώνιος Αθήνας για το 2020 (συνδιοργάνωση με ΣΕΓΑΣ), ο Φειδιππίδειος Δρόμος Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα, το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολης (συνδιοργάνωση με την Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος) και το Διεθνές Κύπελλο Πυγμαχίας «Ακρόπολις»