ΠΟΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
Πώς ξεκινήσαμε
Οι μετακινήσεις προς την κατοικία ή την εργασία, ή για λόγους κοινωνικούς, ψυχαγωγίας και αναψυχής αποτελούν βασικό στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Οι εύκολες και απρόσκοπτες μετακινήσεις αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την εύρυθμη λειτουργία μιας πόλης και βασική μεταβλητή ποιότητας ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Ωστόσο, ένα από τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αθήνας έχει να κάνει με τη δυσκολία στις μετακινήσεις εντός της πόλης. Κάτι που επηρεάζει τόσο όσους μετακινούνται με αυτοκίνητα ή δημόσιες συγκοινωνίες, όσο και αυτούς που μετακινούνται πεζοί ή με μη-μηχανοκίνητα μέσα. Από την άλλη πλευρά, η αυξημένη κυκλοφοριακή συμφόρηση και η απώλεια σημαντικού χρόνου στις μετακινήσεις, η έλλειψη επαρκών χώρων στάθμευσης, η χαμηλή προτίμηση των αστικών συγκοινωνιών – που συχνά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές και έκτακτες ανάγκες μετακινήσεων εντός της πόλης, η ηχορύπανση και ατμοσφαιρική ρύπανση, η παράνομη στάθμευση που εμποδίζει τη μετακίνηση οχημάτων και πολιτών. Στοιχεία που μειώνουν την κυκλοφοριακή ικανότητα και την προσβασιμότητα στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλα σημεία της πόλης, με ορατές συνέπειες για τους δημότες και κατοίκους, τις επιχειρήσεις και όσους εργάζονται στην πόλη, καθώς και όσοι κυκλοφορούν εντός της Αθήνας καθημερινά ή περιοδικά.
Η εικόνα είναι γνωστή. Από τη μία πλευρά, η οργάνωση και διαμόρφωση του δημόσιου χώρου, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η κίνηση οχημάτων με μεγάλη ταχύτητα, η έλλειψη επαρκών ελεύθερων χώρων και το περιορισμένο πλάτος πολλών πεζοδρομίων δίπλα σε μεγάλες οδικές αρτηρίες, οι φθορές και κακοτεχνίες σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους, αλλά και η κατάληψή τους από οχήματα και επιχειρηματικές ή άλλες δραστηριότητες. Στοιχεία που καθιστούν το περπάτημα στις περιοχές της Αθήνας από δύσκολο έως αποτρεπτικό για τους πολίτες. Αποτέλεσμα είναι μια πόλη όπου οι μετακινήσεις κάθε τύπου μπορούν σε κάθε στιγμή να μετατραπούν σε περιπέτεια για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας. Οδηγώντας σε σειρά επιπτώσεων για την καθημερινότητα, τη σωματική και ψυχική υγεία όλων. Πολύ περισσότερο δε των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ατόμων με αναπηρία και με κινητικά προβλήματα. Η σημερινή κατάσταση δεν μας ικανοποιεί. Κάθε κάτοικος και κάθε επισκέπτης της Αθήνας έχει δικαίωμα σε μια καλύτερη πόλη, μια πόλη όπου οι μετακινήσεις θα διεξάγονται χωρίς εμπόδια και προβλήματα, μια πόλη που όλοι θα μπορούν να μετακινούνται με τα αυτοκίνητά τους, με τα μέσα δημόσιων συγκοινωνιών, ή να περπατάνε με άνεση και ασφάλεια.
Πώς προχωρήσαμε
Αυτό που χρειαζόταν η Αθήνα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ήταν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και την ενίσχυση της κινητικότητας και της προσβασιμότητας όσων την κατοικούν, την επισκέπτονται ή εργάζονται σε αυτήν. Ένα σχέδιο με αυτά τα χαρακτηριστικά ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε στην Αθήνα από το φθινόπωρο του 2019, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα διαθέσιμα δεδομένα από την καθημερινότητα της πόλης, τα προβλήματα που είχαν καταγραφεί και τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών. Ένα συνολικό σχέδιο με παρεμβάσεις που ξεκινούν από τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ελεύθερων χώρων (πεζοδρομίων, πεζόδρομων) και την τοποθέτηση ραμπών σε όσο το δυνατόν περισσότερα πεζοδρόμια και πεζόδρομους για τη διευκόλυνση της μετακίνησης και της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία, και φτάνουν στην επέκταση των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας για τη διευκόλυνση των πεζών, των ποδηλάτων και της δημόσιας συγκοινωνίας. Διαμορφώνοντας, έτσι, ένα πλαίσιο αυξημένης οδικής ασφάλειας, χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και ρύπανσης, διευκόλυνσης της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία και προβλήματα κινητικότητας, και μείωσης των χρόνων που απαιτούνται για μετακινήσεις από και προς το κέντρο.
Το σχέδιο παρεμβάσεων αυτό ξεκίνησε να εφαρμόζεται κατόπιν εκτεταμένης συνεργασίας με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου, το οποίο υποστήριξε ενεργά την προσπάθεια σε όλα της τα στάδια. Η συνεργασία με το δυναμικό του Δήμου σε όλα τα επίπεδα, από το σχεδιασμό και την ωρίμανση έως την υλοποίηση και την οριστική παράδοση, ήταν κλειδί για την πραγματοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων μέσα στα προηγούμενα τρία χρόνια. Το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19 στις αρχές του 2020 και τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν για τον περιορισμό της διασποράς και την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν ανέστειλαν τον εν λόγω σχεδιασμό και την προώθηση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων. Αντίθετα, ανέδειξαν ξεκάθαρα την ανάγκη για περισσότερο και καλύτερα οργανωμένο δημόσιο χώρο στην πόλη, για στροφή στο περπάτημα και τα μη-μηχανοκίνητα μέσα μετακίνησης, για περιορισμό του κυκλοφοριακού φόρτου, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης στο κέντρο της Αθήνας. Συνολικά, για μετάβαση σε ένα πρότυπο οργάνωσης του δημόσιου χώρου και των μετακινήσεων ώστε να αποτελούν συντελεστές της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες της πόλης, και ιδίως για αυτούς που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κινητικότητα και προσβασιμότητά τους.
Τι καταφέραμε έως σήμερα
ΜΙΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΠΟΛΗ
Ο σχεδιασμός μας περιλάμβανε ένα σύνολο παρεμβάσεων στο δημόσιο χώρο της της πόλης που θα καταστήσει την Αθήνα πιο φιλική για το περπάτημα και τις μετακινήσεις, βελτιώνοντας την κινητικότητα και προσβασιμότητα για όλους τους πολίτες – κατοίκους, εργαζόμενους, δραστηριοποιούμενους ή επισκέπτες.
Στην κατεύθυνση αυτή, από το φθινόπωρο του 2019 έως το τέλος του 2022, μεταξύ άλλων:
•Πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις συντήρησης-επισκευής, βελτίωσης της βατότητας και περπατησιμότητας, και επέκτασης πεζοδρομίων επιφάνειας 57.123 τετραγωνικών μέτρων που αντιστοιχούν σε 414 οικοδομικά τετράγωνα ή 52 δρόμους.
• Πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης μέσω της αναβάθμισης βατότητας σε πεζοδρόμια και οδούς σε όλη την έκταση της πόλης,
και ειδικότερα:
Συνολική ανακατασκευή πεζοδρομίων σε 30 περίπου δρόμους και συνολικής επιφάνειας 37.758 τετραγωνικών μέτρων.
Ανακατασκευή-διαπλάτυνση του πεζοδρομίου της Πλατείας Συντάγματος, συνολικής επιφάνειας 3.500 τετραγωνικών μέτρων.
Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της οδού Πανεπιστημίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
• Πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις βελτίωσης-επισκευής ραμπών ή δημιουργίας νέων σε 583 διαφορετικά σημεία της πόλης, για διευκόλυνση της μετακίνησης και της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία ή προβλήματα κινητικότητας.
• Πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις αποκατάστασης και ανάπλασης σε δημόσιους χώρους της πόλης, όπως σε 8 πλατείες με συνολική επιφάνεια 16.127 τετραγωνικά μέτρα και σε 15 πεζόδρομους με συνολική επιφάνεια 8.100 τετραγωνικά μέτρα.
• Πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις βελτίωσης υφιστάμενων υποδομών ή δημιουργίας νέων για την εξυπηρέτηση της κινητικότητας και της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία ή κινητικά προβλήματα σε περισσότερα από 380 σχολεία της Αθήνας.
• Έχουν υλοποιηθεί περισσότερα από 20 έργα αποκατάστασης, βελτίωσης και επέκτασης των κοινόχρηστων χώρων σε διαφορετικά σημεία της πόλης, ενώ πολλά ακόμα αντίστοιχα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Υπόγεια parking της Πλ. Κλαυθμώνος και της Βαρβακείου αγοράς
Πλέον του εκσυγχονισμού του συστήματος της παρόδιας Ελεγχόμενης Στάθμευσης ο Δήμος Αθηναίων με τη συνεργασία της ΔΑΕΜ Α.Ε. επαναφέραμε σε λειτουργική κατάσταση τα υπόγεια parking της Πλ. Κλαυθμώνος και της Βαρβακείου αγοράς, αποκαθιστώντας το αίσθημα ασφάλειας παράλληλα με την εμπιστοσύνη των οδηγών. Προστέθηκαν έτσι 752 θέσεις για αυτοκίνητα, 18 δωρεάν θέσεις ΑΜΕΑ και 50 θέσεις μηχανών, στεγασμένης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Βελτιώσαμε κατά αυτό τον τρόπο την εξυπηρέτηση όσων κινούνται στο κέντρο της πόλης.
Και οι δυο σταθμοί αναβαθμίστηκαν σε επίπεδο εξοπλισμού και ασφάλειας, με την εγκατάσταση νέων ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών, προσθήκη υποδομών για ελεύθερη πρόσβαση ΑΜΕΑ, εξοπλίστηκαν με LED φωτισμό για εξοικονόμηση ενέργειας και εγκαταστάθηκαν σύγχρονα συστήματα ελέγχου πρόσβασης οχημάτων και διαχείρισης των. Ο σταθμός της Πλ. Κλαυθμώνος μάλιστα, λειτουργεί με ένα πολύ εξελιγμένο και φιλικότερο προς το περιβάλλον σύστημα, χωρίς την έκδοση εισιτηρίου, εξοικονομώντας έτσι τόνους χαρτιού στον κύκλο λειτουργίας του.
Και στους δυο σταθμούς υπάρχει δυνατότητα, τόσο για ολιγόωρη στάθμευση οχημάτων – με χαμηλή χρέωση, ευθυγραμμισμένη με αυτήν της παρόδιας στάθμευσης, όσο και για στάθμευση σε μηνιαία βάση. Οι σταθμοί λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και πέραν του προσωπικού υπάρχει και φύλακας που επιβλέπει την ασφάλεια του χώρου. Κατά αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται τόσο όσοι επισκέπτονται το κέντρο της πόλης για ψώνια ή/και ψυχαγωγία, αλλά και όσοι χρειάζονται συστηματικά μια θέση στάθμευσης.
Κατά μέσο όρο στους δυο υπόγειους Δημοτικοί σταθμοί αυτοκινήτων, ανά έτος, εξυπηρετούνται περισσότερες από 420.000 σταθμεύσεις επισκεπτών και 480 οχήματα μηνιαίων πελατών. Με τις διαρκείς παρεμβάσεις στοχεύουμε στην περαιτέρω βελτίωση της γενικής εικόνας των σταθμών, αλλά κυρίως στην διαρκή ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες του κέντρου της πόλης μας.