Απολογισμός στην Αθήνα

ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ

Τρία χρόνια πριν, θέσαμε στο επίκεντρο της στρατηγικής μας για την Αθήνα την προαγωγή του πολιτισμού της καθημερινότητας, όλων εκείνων των στοιχείων δηλαδή που διαμορφώνουν τη ζωή στην πόλη για τους κάτοικους και τους επισκέπτες καθημερινά. Με στόχο να κάνουμε την Αθήνα μια πόλη πιο φιλόξενη και πιο ανθρώπινη, η δράση μας επικεντρώθηκε σε πέντε κεντρικούς πυλώνες. Πρώτος πυλώνας η καθαριότητα στην πόλη, που επηρεάζει άμεσα τόσο την εικόνα της πόλης όσο και την ποιότητα ζωής. Δεύτερος πυλώνας η λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας ως παράγοντα βελτίωσης των συνθηκών της καθημερινότητας στην πόλη. Τρίτος πυλώνας το πράσινο στην πόλη, που δημιουργεί περιβαλλοντικά και κλιματικά οφέλη, αλλά και δυνατότητες αναψυχής για τους πολίτες. Τέταρτος πυλώνας ο φωτισμός της πόλης που βελτιώνει και αναδεικνύει την εικόνα της πόλης σε όλες της τις γειτονιές. Πέμπτος πυλώνας, τέλος, η προσβασιμότητα εντός της πόλης, στοιχείο κρίσιμο για τους πεζούς, τα άτομα με αναπηρία, τους ηλικιωμένους, αλλά και καθέναν μας.

Δρομολογήσαμε εκτεταμένες παρεμβάσεις και στους πέντε πυλώνες για να φτάσουμε σε μία Αθήνα πιο ανθρώπινη, πιο φιλόξενη και πιo πολιτισμένη. Η προσπάθεια αυτή είναι διαρκής, και αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για την βελτίωση σε όλα τα επίπεδα των όρων της καθημερινότητας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις μας >

recycle-bin (1)

ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ

ΤΗΝ ΟΨΗ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ

Ένα από τα βασικά προβλήματα της Αθήνας, από πλευράς καθημερινότητας και εικόνας, είναι το γερασμένο και ανεπαρκώς συντηρημένο κτιριακό δυναμικό της.

Το 54% των κτηρίων της Αθήνας έχει κατασκευαστεί πριν από το 1970, ενώ ειδικά στο κέντρο της πόλης έξι στα δέκα κτίρια έχουν ανεγερθεί πριν το 1960. Σε πολλά από αυτά δεν έχουν υποστεί ποτέ παρεμβάσεις επισκευής στους κοινόχρηστους χώρους, με αποτέλεσμα την αισθητική και λειτουργική τους υποβάθμιση, αλλά και τη δημιουργία σοβαρών θεμάτων ασφάλειας λόγω των αποκολλήσεων και των πτώσεων.

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις μας >

shield (1)

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

Από το φθινόπωρο του 2019 ξεκινήσαμε μια προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου και της λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας στην Αθήνα, προκειμένου να συνεισφέρει έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών της πόλης, καθώς και την υποστήριξη της λειτουργίας του Δήμου Αθηναίων όπου και όποτε αυτό χρειάζεται με την άσκηση των αρμοδιοτήτων της.

Στο πλαίσιο αυτό, και με γνώμονα την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση στις βάσει νόμου υποχρεώσεις της και την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στο Δήμο και το Δημότη, η Δημοτική Αστυνομία απέκτησε επιχειρησιακό σχέδιο που διαμορφώθηκε βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Αθήνας, δίνοντας βαρύτητα στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας – πεζής και οχημάτων – εντός της πόλης, στην απελευθέρωση των δημόσιων χώρων, στην αντιμετώπιση της αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς και στη διασφάλιση της απρόσκοπτης χρήσης των ραμπών διάβασης από τους ανθρώπους που τις χρειάζονται.

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις μας >

policeman (1)

ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗ, ΠΙΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ, ΠΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗ

Η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη προσαρμογής σε αυτήν και περιορισμού των επιπτώσεών της αποτελεί αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σημερινής εποχής για τις πόλεις και τα αστικά κέντρα. Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για την Αθήνα, μια πόλη ιδιαίτερα πυκνοδομημένη, με ελάχιστο πράσινο στο δημόσιο χώρο της, πιο ευάλωτη από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στις επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής: παρατεταμένες περιόδους ζέστης, καύσωνας, αιφνίδιες και έντονες βροχοπτώσεις κ.α.

Έως πρόσφατα, κυριαρχούσε μια εικόνα που συνδύαζε το λιγοστό, ατελώς συντηρημένο και συνήθως κακής ποιότητας πράσινο με την πλημμελή καθαριότητα των δημόσιων χώρων, και τις κάθε είδους ακαθαρσίες, που επιβάρυναν περαιτέρω τους ήδη περιορισμένους χώρους πρασίνου, και τους καθιστούσαν μη-ελκυστικούς για τους πολίτες και επισκέπτες.

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις μας >

city (1)

ΜΙΑ ΠΟΛΗ

ΠΙΟ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ο φωτισμός των δημόσιων χώρων μιας πόλης αποτελεί κεντρικό στοιχείο για την «εικόνα» και την ταυτότητά της, ουσιαστικό παράγοντα για την καθημερινότητα και την ομαλή λειτουργία της. Ο σωστά σχεδιασμένος φωτισμός αναδεικνύει την πόλη, την αρχιτεκτονική της και τα σημεία ενδιαφέροντος και δίνει χρώμα και χαρακτήρα στις γειτονιές. Αντίθετα, η έλλειψη επαρκούς αστικού φωτισμού, καθώς και ο άναρχος σχεδιασμός, έχουν ως αποτέλεσμα τη σπατάλη ενέργειας, την υποβάθμιση της εικόνας της πόλης, των σημείων ενδιαφέροντος και της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ενώ παράλληλα οδηγεί σε μειωμένη αίσθηση ασφάλειας για τους πολίτες.

Αυτή ήταν η εικόνα που συναντούσαμε στο κέντρο της Αθήνας, όπως και σε όλες τις γειτονιές της, εδώ και πολλά χρόνια. Με ένα κακοσυντηρημένο δημοτικό δίκτυο φωτισμού, που άφησε πολλές γειτονιές στο σκοτάδι, ενώ η απόδοση των φωτιστικών έπεφτε συνεχώς, με τις όποιες ενέργειες αντικατάστασης να καθυστερούν σημαντικά.

Από το φθινόπωρο του 2019 έχουμε γίνει μεγάλη προσπάθεια για μια πιο φωτεινή Αθήνα, όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη μητρόπολη. Με ένα δίκτυο αστικού φωτισμού που θα χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες με στόχο υψηλότερη απόδοση, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, αξιόπιστη λειτουργία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των φωτιστικών, η Αθήνα θα γίνει μια πιο ζωντανή και ελκυστική πόλη.

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις μας >

street-light (1)

ΠΟΛΗ

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Αυτό που χρειαζόταν η Αθήνα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ήταν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και την ενίσχυση της κινητικότητας και της προσβασιμότητας όσων την κατοικούν, την επισκέπτονται ή εργάζονται σε αυτήν. Ένα σχέδιο με αυτά τα χαρακτηριστικά ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε στην Αθήνα από το φθινόπωρο του 2019, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα διαθέσιμα δεδομένα από την καθημερινότητα της πόλης, τα προβλήματα που είχαν καταγραφεί και τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών.

Ένα συνολικό σχέδιο με παρεμβάσεις που ξεκινούν από τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ελεύθερων χώρων (πεζοδρομίων, πεζόδρομων) και την τοποθέτηση ραμπών σε όσο το δυνατόν περισσότερα πεζοδρόμια και πεζόδρομους για τη διευκόλυνση της μετακίνησης και της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία, και φτάνουν στην επέκταση των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας για τη διευκόλυνση των πεζών, των ποδηλάτων και της δημόσιας συγκοινωνίας.

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις μας >

disabled (1)

ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ

ΣΤΑ ΖΩΑ

Μέτρο του καθημερινού πολιτισμού κάθε πόλης, κάθε περιοχής ή οργανωμένης κοινωνίας ευρύτερα, είναι η στάση και συμπεριφορά της απέναντι στα ζώα. O βαθμός στον οποίο είναι φιλική προς τα ζώα και σέβεται τις ανάγκες τους, όπως και τις ανάγκες των δημοτών και επισκεπτών της Αθήνας, σε ένα περιβάλλον εύρυθμης οργάνωσης και λειτουργίας του δημόσιου χώρου. Βασική επιδίωξή μας ήταν να δημιουργήσουμε υποδομές μέσα στην πόλη για την προστασία και τη φροντίδα των ζώων συντροφιάς, καθώς και έμπρακτα να συμβάλλουμε στην εμπέδωση πρακτικών σεβασμού και προστασίας προς τα ζώα.

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις μας >

pets (1)

ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΠΙΟ ΕΞΩΣΤΡΕΦΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Από το Σεπτέμβριο του 2019, θέσαμε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ώθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας στο Δήμο Αθηναίων, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας, για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας στην πόλη – με έμφαση στους τομείς του τουρισμού και της δημιουργικής οικονομίας, καθώς και για την προώθηση αναπτυξιακών και επενδυτικών προτεραιοτήτων και για την ανάδειξη της Αθήνας όχι μόνο ως τουριστικού, αλλά και ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού.

Αξιοποιώντας την εμπειρία και τεχνογνωσία των υπηρεσιών του Δήμου και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ Α.Ε.), τους πόρους από τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές και τα υφιστάμενα θεσμικά εργαλεία, προχωρήσαμε σε ένα πλέγμα παρεμβάσεων για την στήριξη της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, τον «έξυπνο» και βιώσιμο παραγωγικό μετασχηματισμό, την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Αθήνα και των ευκαιριών που παρουσιάζει, και ευρύτερα την ανάδειξη της Αθήνας ως ενός ελκυστικού προορισμού πολλαπλών διαστάσεων και ευκαιριών.

Δείτε Αναλυτικά τις δράσεις μας >

skyline (1)

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΔΙΠΛΑ

ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ

Από το Σεπτέμβρη του 2019, ο Δήμος Αθηναίων ξεκίνησε προσαρμογές στην οργάνωση και διαχείριση της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, εστιάζοντας στον ενιαίο σχεδιασμό, στη στοχευμένη διεύρυνση των υπηρεσιών και των ωφελούμενων, στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, στην επέκταση των κοινωνικών δομών και στη βελτίωση του επιχειρησιακού συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή κάλυψη των κοινωνικών αναγκών σε ολόκληρη την πόλη και όλες τις γειτονιές της, και τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα από πλευράς παροχής ανακούφισης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου. Διότι για εμάς η κοινωνική αλληλεγγύη είναι το βασικό εργαλείο απέναντι στη φτώχεια, τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς. Είναι πολλά περισσότερα από τις δομές και υπηρεσίες, από τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τις επιμέρους δράσεις. Και η αποτελεσματικότητα των σχετικών πολιτικών και παρεμβάσεων κρίνεται από το πόσους πολίτες, πόσες γειτονιές στηρίζουμε στην πράξη, και βοηθούμε να στηριχθούν στις δυνάμεις τους και να πορευθούν.

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις μας >

social-care (1)

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ

Η Αθήνα είναι μια πόλη με μεγάλο πλούτο σε γη, δημόσιο χώρο και κτίρια. Αλλά είναι και μία πόλη που έχει συσσωρεύσει μακροχρόνια προβλήματα που συχνά έκαναν τον πλούτο αυτό αναξιοποίητο. Η αλλαγή της κατάστασης χρειάζεται σχέδιο και στρατηγική. Από το Σεπτέμβριο του 2019, ξεκινήσαμε να θέτουμε σε εφαρμογή μια συνολικά διαφορετική προσέγγιση για την αστική αναγέννηση και ανάπλαση, για την αξιοποίηση και ανάδειξη του δημόσιου χώρου, για τη βελτίωση των αστικών υποδομών και την αξιοποίηση του κτιριακού δυναμικού του Δήμου.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής μας βρέθηκε η εμβληματική αστική και πολεοδομική – αλλά και περιβαλλοντική – παρέμβαση της Διπλής Ανάπλασης, για τη δημιουργία δύο μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και λοιπών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στην περιοχή του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων. Μια παρέμβαση που μπήκε σε τροχιά μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων, συμφωνιών και διαφωνιών, ως αποτέλεσμα της εντατικής εργασίας του Δήμου Αθηναίων και όλων των λοιπών εμπλεκομένων.

Παράλληλα, δεκάδες παρεμβάσεις μικρής, μεσαίας ή μεγαλύτερης κλίμακας λαμβάνουν χώρο στο δημόσιο χώρο της Αθήνας, σε αστικές υποδομές σε επίπεδο γειτονιάς, σε κτιριακές εγκαταστάσεις του Δήμου, και σε άλλα πεδία που διαμορφώνουν την εικόνα της πόλης και την καθημερινότητα των πολιτών.

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις μας >

townhouse (1)

ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΣΕ ΠΟΛΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Από το Σεπτέμβριο του 2019, ξεκινήσαμε να υλοποιούμε μια διαφοροποιημένη στρατηγική αναφορικά με την πολιτιστική ανάπτυξη στην Αθήνα, αποσκοπώντας στην αξιοποίηση όλων των σχετικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η πόλη: από το ιστορικό και το πολιτιστικό απόθεμα μέχρι τις σημαντικές πολιτιστικές υποδομές και την εμπειρία από τη διοργάνωση εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας και εμβέλειας.

Αναπτύσσοντας τις δυνατότητες και τις υποδομές εντός του Δήμου Αθηναίων, καθώς και τις συμπράξεις και δικτυώσεις με λοιπούς φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς. Στηρίζοντας με τα διαθέσιμα μέσα – χρηματοδοτικά και θεσμικά – την ανάπτυξη και ανάδειξη των πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα εντός των ορίων της Αθήνας, σε άμεση σύνδεση και με την ευρύτερη στρατηγική προβολής και ενίσχυσης της ταυτότητας της πόλης. Αναβαθμίζοντας υφιστάμενες υποδομές και κτίρια του Δήμου Αθηναίων, με
σκοπό την πολιτιστική αξιοποίησή τους, υιοθετώντας μια προσέγγιση σύγχρονη και συμβατή με τις διεθνείς τάσεις.

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις μας >

pantheon

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ

ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ

Από το Σεπτέμβριο του 2019 θέσαμε σε εφαρμογή ένα νέο μοντέλο υπηρεσιών εκπαίδευσης και μάθησης για όλους, ξεκινώντας από τα μικρά παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και φτάνοντας έως το σχολείο και τη δια βίου μάθηση. Με έμφαση – ανάλογα με τα όρια των αρμοδιοτήτων του Δήμου – στη βελτίωση των υποδομών και τη διαμόρφωση σύγχρονου εκπαιδευτικού – μαθησιακού περιβάλλοντος, στην πρόσβαση σε ποιοτικά προγράμματα για την προσχολική εκπαίδευση με στόχο την ανάπτυξη των γνωστικών, των κοινωνικών και των συναισθηματικών δεξιοτήτων των μικρών παιδιών, στην υποστήριξη των οικογενειών, και στη διευκόλυνση της πρόσβασης στην τυπική εκπαίδευση.

 

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις μας >

books

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Μαζί με την ψηφιοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ψηφιακή στρατηγική του Δήμου Αθηναίων συμπληρώνει ο σχεδιασμός για την εξέλιξη της Αθήνας σε μια πραγματικά «έξυπνη» πόλη, όπου η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία θα αξιοποιείται για τη βελτίωση της καθημερινότητας και όλου του φάσματος των τομέων που την επηρεάζουν. Από την ανοικτή και ευφυή διακυβέρνηση έως τις έξυπνες και βιώσιμες μεταφορές, και από την αειφόρο διαχείριση των πόρων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πόλης ως την προώθηση της ψηφιακής καινοτομίας.

 

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις μας >

city (1)